Stappenplan berichten plaatsen

Terug naar het overzicht

In het scherm voor nieuwe berichten kun je vervolgens je bericht maken.

  1. Voer je titel in bij: Hier titel invoeren
  2. Het bericht: in het vak daaronder tik of plak je het bericht uit bijvoorbeeld Word. Aan de opmaak hoef je verder niets te doen. Eventueel kun je de tekst wel vet of cursief zetten.
  3. Samenvatting: er is veel voor te zeggen om een korte samenvatting te formuleren. Doe je dit niet, dan worden de eerste woorden van je bericht als samenvatting gebruikt. Deze samenvatting gebruikt de website in verschillende overzichten, maar ook voor de nieuwsbrief. Maak de samenvatting niet langer dan 40 woorden.
  4. Kies daarna in het kader Categorieën de goede categorie. Vergeet je dit, dan komt het bericht vanzelf in de categorie Niet toegekend terecht. Let op: geef je geen categorie op, dan verschijnt het bericht niet op de website.
  5. Kies eventueel in het kader Tags ook nog een passend trefwoord door op de link ‘Kies uit de meest gebruikte tags’ te klikken. Zie je geen passende tag, dan kun je deze optie links laten liggen. (Aan de hand van deze tags groepeert de website berichten op een alternatieve manier.)
  6. Heb je de tekst ingevoerd en een categorie toegekend dan kun je in het kader Publiceren kiezen wat je met het bericht wilt doen.
    • Je kunt hem de status Concept geven en zo opslaan. Later kun je dit bericht verder bewerken.
    • Je kunt hem ook de status Wacht op review geven. Je kunt daarmee aan een meelezer aangeven dat het bericht klaar is voor review. In het berichtenoverzicht kun je deze berichten vinden onder Pending. (Hiervoor is het wel nodig om de auteursbeperking op te heffen zodat je elkaar berichten kunt zien.) Beide statussen zorgen ervoor dat het bericht niet op de website verschijnt.
    • Wil je het bericht publiceren op de website, klik dan op de knop Publiceren. Is het bericht gepubliceerd op de website, dan verschijnt de knop Bijwerken. Als je later het bericht aanpast of de status verandert, dan moet je dit bevestigen door op de knop Bijwerken te klikken.
    • Je kunt aangeven dat het bericht op een later tijdstip gepubliceerd moet worden. Dat doe je door bij ‘Onmiddellijk publiceren’ een ander tijdstip op te geven.
    • Verder kun je aangeven wanneer het bericht moet vervallen. Dat zal dan niet meer zichtbaar is op de website.
    • Check altijd even of het bericht goed toont en op de juiste plek op je groepspagina staat. Dat doe je via de knop Bericht bekijken of via de naam van de school in de beheerbalk en klik dan op Site bekijken.

Afbeelding plaatsen bij bericht

Je kunt aan een bericht ook foto’s koppelen, die dan op de website bij het bericht verschijnen. Dit doe je via het kader Fotogalerij. Je kunt meer afbeeldingen aan het bericht koppelen door met de shift-toets ingedrukt foto’s te selecteren. De in de galerij geplaatste afbeeldingen kun je dan met de muis van plaats wisselen. In deze volgorde verschijnen ze dan in een fotoslider. De afbeeldingen hebben bij voorkeur een liggend formaat, met het onderwerp in het midden. Mocht de uitsnede van de foto op de website niet optimaal tonen, dan kun je hem in het kader Weergave-opties de foto’s iets omhoog of omlaag brengen. (Let op dit werkt alleen bij de eerste foto). Nog een advies: plaats de mooiste foto als eerste. Die verschijnt namelijk ook elders op de website. De andere niet.

Afbeelding plaatsen in bericht

Een afbeelding in je bericht plaatsen, doe je via de knop Media toevoegen, vlak boven het veld waar je het bericht tikt. Deze afbeelding verschijnt dan in de tekst van het bericht zelf.

Reacties

In principe kun je bezoekers toestaan reacties bij je berichten te plaatsen. Vooralsnog willen we deze mogelijkheid alleen in overleg benutten.

Scherminstellingen

Via de optie Scherminstellingen (rechts bovenin) kun je onderdelen van dit scherm uit- en aanzetten. Je ziet de effecten vanzelf in het scherm. Als je het tekstvak Samenvatting bijvoorbeeld niet ziet, dan kun je die bij scherminstellingen zichtbaar maken.

Opmaak berichten

Aan de berichten hoef je zelf nauwelijks opmaak te doen. Alleen vet (bij vragen en tussenkoppen) is zinvol. Je kunt wel opsommingen en tabellen aanbrengen met de keuzes die boven het berichtveld staan. Teksten uit Word kun je in het berichtvak plakken. De opmaak wordt vanzelf aangepast.

Let wel even op dubbele witregels en loop altijd even de opmaak na. Je kunt het bericht ook even bekijken door op de knop Voorbeeld in het kader Publiceren te klikken. Of via de link Bericht bekijken.

Link naar document

Je kunt via een link een document in je bericht plaatsen. Zet het document daarvoor eerst in de bibliotheek. In je bericht plaats je met de knop Media toevoegen een link naar het document. De bestandsnaam van het document verschijnt dan in het bericht, maar deze tekst kun je zelf aanpassen. Een bezoeker van de website kan nu op de link drukken om het document op te roepen.

Link naar andere berichten of pagina

Je kunt ook een link maken naar een ander bericht of pagina op de website. Gebruik daardoor de knop Link invoegen/bewerken. Als je een tekst selecteert, dan verbindt de link zich hier vanzelf aan. Anders krijg je een webadres te zien, die je kunt aanpassen.

Terug naar het overzicht