Nee, ze had er niet veel zin in. Oké, tot de herfstvakantie dan. En het mocht niet te veel tijd kosten. Ik weet nog precies hoe ze reageerde: de juf van groep 1. Haar schoolleider had gevraagd op ze mee wilde doen aan een best ingewikkelde pilot van onze leergemeenschap. Zo een waarvan je de uitkomst niet kunt voorspellen. Daar zijn mensen meestal niet zo voor te porren. Onlangs nam ze afscheid van de school met een groot feest.
Ze stuurde me een gaaf mailtje. Met een terugblik, bij wijze van afscheid. Ze vertelde dat deze pilot haar veel had gebracht. Dat ze meer dan ooit beseft hoe belangrijk het is dat je aan ouders vertelt wat je doet in de klas. Zeker als kleuterjuf. Je bent immers veel meer dan een autoriteit in plakken en knippen. Maar dat niet alleen: “Ik heb tools gekregen om dit op een aansprekende manier te doen. Het werkt en dat is leuk om te zien!’ Al belette tijdsgebrek haar vaak om te doen wat ze graag wilde doen, erkent ze eerlijk. Maar toch: “Ik vond het erg leuk!”
‘k Neem het Trello-bord van deze pilot nog eens door: de leerplaat die we samen maakten, de leervragen die we stelden, de door ons ondernomen acties en de gevonden antwoorden. Bij leervraag 3 staat bijvoorbeeld: Mijn eigen verhaal als professional: wat zijn mijn drijfveren en hoe wil ik betekenis geven aan mijn onderwijs? Niet dat ze geen drijfveren had, maar waarom zou je die delen met anderen? En betekenis geven aan onderwijs in de alledaagse lespraktijk, hoe doe je dat? Het verhaal van haar leerreis trekt aan mij voorbij en bij de evaluatie staat: “Eerder was ik een juf die de ouders buiten het leerverhaal van mijn groep liet. Nu weet ik hoe ik ze daarin mee kan nemen.” Zo heb ik haar tijdens de pilot ook leren kennen: als een juf die wat te vertellen kreeg.
Dit onderwerp leent zich goed voor je herregistratie voor het schoolleidersregister op het thema persoonlijk leiderschap.
Binnenkort herregistreren? Doe dit eens met een leerverhaal!
Deze leerverhalen ook per e-mail ontvangen? Meld je dan aan via de link.